Grekiska påskveckan

Första barnbarnsbesöket!   Dagen innan Ulla/Nisse/Anna lämnade oss, kom Magnus med Emil och Maja!

Den dagen var det generalstrejk bland färje-personalen.  En grekisk vän sa bittert, att ”nu strejkar de för att få längre påskledighet, och nästa strejk kommer att sammanfalla med sista april”. Det var bara för oss att ta bilen runt Chalkida och bron till flygplatsen för att hämta Magnus och barnen och sedan hela vägen tillbaka igen. Bra att det går, men så mycket mysigare och snabbare det hade varit för dem att närma sig ön med färjan!

Vi fick fyra härliga  dagar tillsammans och hann med att gå till Tsoukali och Castello Rosso och att bestiga Mt Ochis topp. Även om vädret inte var lika lugnt och sommarlikt som veckan innan, kunde vi sola  och en del av oss badade.  Vi konsumerade ansenliga mängder bläckfisk och crepes på stan, lärde oss alfabetet och  att räkna till tio på grekiska och slogs om herraväldet i ”familje-geni”.

Påsken är den största högtiden här i Grekland och Karystos har fyllts av påskfirande greker. På grund av generalstrejken dröjde det till på skärtorsdagen innan det plötsligt var svårt att hitta ett ledigt bord på barer och restauranger och parkerade bilar stod överallt. På långfredagen går man  i procession genom stan med kyrkans helgon-ikoner och  på påskaftons kväll, när mörkret har fallit, kommer ”det heliga ljuset” med båt från Aten till hamnarna i grekiska ö-världen, alltså även till Karystos. Alla samlas i hamnen när prästerna hämtar ljuset från båten och vandrar med det upp till stora kyrkan. Under timmarna fram till midnatt delar sedan prästerna ut ljuset till andra mindre kyrkor i trakten. Vid midnatt kommer stadens invånare till kyrkorna och har med sig  stearinljus dekorerade med allt från fotbollar till kors, prästerna tänder ljusen hos dem som står närmast, dessa tänder ljusen bakom och till slut brinner allas ljus. Det gäller att komma hem och innanför dörren utan att ljuset slocknar för att få lycka och välgång det kommande året . Sedan är det tillåtet att äta kött igen efter fastan och det blir  stor fest i alla hem och restauranger, med ett överflöd av mat, dryck och fyrverkerier hela natten.

Den här påsken valde vi att inte delta i påskfirandet, dels för att det visat sig att Kanela är skotträdd och reagerar helt hysteriskt när det smäller omkring henne och dels för att Magnus, Emil och Maja måste upp med tuppen för att ta tidigaste morgonfärjan till Rafina för hemfärd.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *