V.2

Den här veckans stora händelser är ett sjukhusbesök och att kaminen har kommit och installerats.

Roffe ska med jämna mellanrum ta ett prov på sitt långtids-socker, och nu var det dags! Grann-Maria, som jobbar på sjukhuset, ordnade en tid på tisdagen, och jag passade på att tåga med eftersom det var ett utmärkt tillfälle att lära sig hitta och att ta reda på hur det går till här. Efter en stunds väntan framför TV:n tillsammans med många andra, fick vi träffa en sköterska som skrev ”beställning” till labb, och det blev alla möjliga prover som skulle tas. Maria var med som tolk. Ner till labb, vänta ett par timmar för att senare komma tillbaka och träffa doktorn.

I pausen mellan provtagningen och doktors-besöket dök vår hyresvärdinna upp och meddelade att ”a biiiig box” var på väg! Koula pratar lika lite engelska som vi pratar grekiska, så vi ringde efter Panajoti för att kunna samtala med henne på riktigt. Den stora boxen dök upp i en stor lastbil som höll på att backa sig helt fast på den dåliga grus/sandvägen intill vårt hus, och med gemensamma krafter fick de två chaufförerna, Roffe och Panajoti halvpallen med 180 kg kamin till vårt hus.

Med hjälp av Panajoti pratade vi sedan med Koula om flera olika saker, bl a ska hon hjälpa oss att ordna ett skattenummer och så har vi hyrt grannlägenheten hela april och maj för alla vänner som är på väg hit!

Till doktorn följde Panajoti också med. Och långtidssockervärdet var perfekt!

Sjukhuset är slitet och lite ruffigt, men stämningen är personlig och varm med skratt och utan känsla av hierarkier. Hierarkierna finns antagligen, men känslan var mer att: här hjälps alla åt och det är inte så märkvärdigt med det! Sekretess-regler finns antagligen också, men alla runt omkring var välkomna in i samtalet runt Roffes hälsa, inget konstigt med det heller!! Vi var glada och upprymda som efter en fest när vi kom därifrån och ingen av oss känner någon ängslan för att behöva komma dit igen!

Efter gymmet på onsdagen, hämtades en rörbit för anslutning av kaminen till skorstenen och Roffe och jag dammsög alla byggvarubutiker i hela Karystos innan vi till slut hittade en bit mineralull för att stoppa upp som isolering runt röret.  Panajoti och Roffe hjälptes åt att få in alltihop i öppna spisen. Underbart att tända den första brasan, för vi har frusit ganska mycket inomhus när natt-temperaturen närmat sig nollan och vinden legat på. Vi håller fönsterluckorna stängda för då behålls värmen bättre och ibland när vi öppnar ytterdörren upptäcker vi att om solen skiner är det mycket varmare ute än inne.

Av halvpallen och pallkragarna ska Roffe nu bygga en hundkoja till Kanela.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *