Äntligen regn

Det ösregnar ute! Då och då mullrar åskan. Så välkommet och välbehövligt! Vi fick höst i slutet av oktober och början av november, flera grader kallare särskilt på nätterna och blåsigt, men nästan inget regn. Naturen här längtar efter vatten, omstarten har börjat, växthandlarna har fyllt sina butiker med nytt att plantera och regnet är det som är förutsättningen.

På söndagsmorgonen i Aten tog vi avsked av Petter och då bar både han och vi på varsin oväntad ”handväska”. På lördagskvällen kom vi förbi en ”riktig” matt-affär i Plaka och gick bara in för att titta. Efter lite te och vin, förevisning, prutning och en mycket skicklig försäljare, kom vi ut med varsin plastinslagen, hårdrullad matta en halvtimme senare. Vår glada matta ligger nu under matbordet och vi hoppas att Petters lika glada piggar upp hans kök!

Roffe och jag återvände till det fantastiska Arkeologiska muséet, för att bl.a. se Antikythera-instrumentet, innan vi tog bussen till Rafina för att åka hem.

Vardagen har kommit tillbaka, med bl.a. danskurs, grekisk-studier och HappyHikers. Första vandringen för säsongen gick på det relativt flata området västerut i sol och kraftig blåst. Nio människor och tre hundar hittade massor med gamla bosättningar och nya olivplockare att titta på. Och avslutade förstås på Philippas, en taverna i hamnen.

Vardagen innebär också att Roffe och jag försöker att få tillbaka konditionen från i våras och göra våra kroppar tåliga för fysisk belastning. Hur ska de annars klara av en pilgrimsvandring på 82 mil? Så vi har tagit långa promenader, dels som ”sakletare” på Mt Ochis sluttning bakom oss, dels för att binda ihop kartbilden med naturen väster om Karystos. Vi går nästan alltid lite vilse, men hittar också nya spännande platser. Ingen här förstår sig på vårt sätt att vandra, vi tror att det är väldigt svenskt att ströva utan en tydlig väg att gå på.

 

And the Google translation:

 

The bucket out! Occasionally rumbling thunder. So welcome and so much needed! We got to fall in late October and early November, several degrees cooler especially at night and windy, but almost no rain. Nature here longs for water, the restart has begun, plant retailers have filled their stores with new plants and the rain’s the premise.

On Sunday morning in Athens, we said goodby to Petter and then both he and we carried on an extra unexpected ”purse”. On Saturday night we had passed a ”real” carpet shop in Plaka and just went in to have a look. After some tea and some wine, performances of carpets, bargain, with a highly skilled salesman, half an hour later we came out with hard rolled mats wrapped in plastic. Our colourful rug is now under our dining table and we hope that Petters as colourful as ours cheers up his kitchen!

Roffe and I again went to the stunning Archaeological Museum, to among other things see the Antikythera instrument, before we took the bus to Rafina to go home.

Everyday life has come back, including dance classes, Greek studies and HappyHikers. The first hike of the season was in the relatively flat area west of Karystos with sun and strong winds. Nine people and three dogs found lots of old settlements and new olive pickers to watch. And naturally finished at Philippas, a tavern in the harbor.

Everyday life also means that Roffe and I’m trying to get our condition from last spring back and make our bodies able to resist physical stress. How will we otherwise manage a pilgrimage of 820 km? So we have been taking long walks,  searching for things on Mt Ochis hillside behind us, and binding the chart with the nature west of Karystos together. We almost always get a bit lost, but we also find exciting new places. No one here understands the way we walk, maybe it’s very Swedish to roam without a clear path to walk on.

En fika i Plaka med Akropolis i fonden. Kultur och nöje i ett!

Den understa mattan lyser nu upp vår matplats.

En fika i Plaka med Akropolis i fonden. Kultur och nöje i ett!

En fika i Plaka med Akropolis i fonden. Kultur och nöje i ett!

Duvor i drivor!

Duvor i drivor!

Runt ett stort torg nära Omonia hade dom laddat med massvis med blomsterstånd.

Runt ett stort torg nära Omonia hade dom laddat med massvis med blomsterstånd.

Marianne fotar Kykladisk konst, ett formspråk som levde på öarna i hundratals år. Lite annat tempo idag!

Marianne fotar Kykladisk konst, ett formspråk som levde på öarna i hundratals år. Lite annat tempo idag!

Målbild, magrutorna :-)!

Målbild, magrutorna :-)!

Detta bronsskulptur har varit isär under tusentals år och sammanfogades på 1900-talet.

Denna bronsskulptur har varit isär under tusentals år och sammanfogades på 1900-talet.

En av delarna i Kytera instrumentet. Se någon av filmerna om denna märkliga konstruktion på You Tube.

En av delarna i Kytera instrumentet. Se någon av filmerna om denna märkliga konstruktion på You Tube.

Hur många timmar tog det att hitta alla små olikfärgade stenar som kräfts för att skapa denna mosaik?

Hur många timmar tog det att hitta alla små olikfärgade stenar som behövs för att skapa denna mosaik?

Tsoukalin har vi sett många gånger men fungerar också som vattenskål åt Kanela.

Tsoukalin har vi sett många gånger men fungerar också som vattenskål åt Kanela.

Nu börjar bina jobba det är tid att sluta dröna!

Nu börjar bina jobba, det är tid att sluta dröna!

Den branta och oanade vägen upp till dessa kolonner, upptäckte vi däruppe, kan nu nås via en anläggningsväg för vindkraftsel.

Den branta och obanade vägen upp till dessa kolonner, upptäckte vi däruppe, kan nu nås via en anläggningsväg för vindkraftsel.

Det klottrades även förr i tiden. Då låg denna plats lite mer centralt..

Det klottrades även förr i tiden. Då låg denna plats lite mer centralt..

IMG_3779

Nu ligger den uppe på fjällsidan men då kanske bland aktiva stenbrott.

En middag med Sven på Cavo Doro innan han for hem till Norge.

En middag med Sven på Cavo Doro innan han for hem till Norge.

Happy Hiker gänget på Campos, lite samlade mest är vi spridda ganska ordentligt när vi går.

Happy Hiker gänget på Campos, lite samlade, mest är vi spridda ganska ordentligt när vi går.

Vi!

Vi!

Vi satt och fikade i solen. Vår förståndiga hund la sig i skuggan av ett olivträd, klokt.

Vi satt och fikade i solen. Vår förståndiga hund la sig i skuggan av ett olivträd, klokt.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

2 Responses to Äntligen regn

  1. Ulla Lundberg says:

    Äntligen sol och skridskoåkning på Ånnsjöns blankis! Regn vill vi inte ha men snö och kallt med rimfrostblommor som lyser upp i vintermörkret. Igår åkte vi skridskor med Kjell och Cilla på den svarta isen på Revsundssjön från Karins stuga ända ner till Gällö! Stakade i motvinden och sen svävade vi tillbaka i medvinden. Men idag står vi här med lång näsa, startnyckeln på bilen går inte att vrida den sitter helt fast. Vi går ut och tittar på bilen ibland och försöker men icke. Det blir till att dra den till verkstan. I veckan får vi veta hur det går med de rödgrönas budget. Om alliansen och sverigedemokraterna gör gemensam sak och fäller den och isåfall blir det nyval?? Ha det Ulla och Ove

  2. Lise says:

    Tenker grekerne er glad for regnet som virkelig er nødvendig nå.
    Det er så hyggelig å lese bloggen, men jeg får så hjemmelengsel!!
    Drikker te lagt av urter fra fjellet, det er litt trøst 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *