Mot ett nytt år….

Juldag, grekernas stora julhögtid! Och Roffe och jag pustar ut efter gårdagen – som är vår stora firardag – med en promenad i solen och för övrigt med att vara lata!

Julaftonen var en fantastisk dag med sol, klar luft och nästan ingen vind och på den ”traditionella” promenaden till Theosképasti blev vi nio personer. Resten av lunchgästerna anslöt senare och när alla hade kommit var vår lägenhet proppfull med representanter från Canada, USA, Holland, Belgien, England, Kina och så Sverige! Femton stycken, det är ganska nära gränsen för vad som är möjligt! Men vem vet, nästa år kanske det går in några till! Det blev glögg med tillbehör ute på gräsmattan och sedan ett litet svenskt julbord med bl.a. sill, lax, köttbullar, rödbetssallad och Jansson. Och nubbe med ”Helan går….” naturligtvis! Vi har gett oss den på att alla ska kunna sjunga den med oss så småningom! Och vi konstaterade att i Sverige sjunger man innan man dricker, medan i t.ex. Belgien dricker man först och som en följd kommer sången! Till kaffet kom Teds rykande färska Fruktpaj och Dominiques jättehög med tryffel fram på bordet! En härligt myllrande fest blev det!

Eftersom vi båda vill delta i festen istället för att stå i köket var dagarna före fulla av planering och förberedelser, men för ovanlighetens skull utan en massa diskussioner om hur! Kanske även vi håller på att bli vuxna!

Förra veckan hade vi bokat biljetter till baletten Askungen med balettensemblen från Kiev som gästdansade på Megaron Mozikis i Aten. Huvudorsaken till Atenbesöket var egentligen att hämta Roffes nya pass på Svenska Ambassaden och när vi ändå var i Aten passade vi på att bjuda våra f.d. grannar Christos och Katerina på en middag på Manimani som vi lovat dem för minst två år sedan! Att dessutom handla kryddor och annat i alla små specialbutiker i Monastraki är bara härligt och kaffe med George på Karamouza blir man också lycklig av! Så efter lunchen på Benakimuséet var åtminstone Roffe rejält trött och blev sittande med mobilen istället för att titta på alla fantastiska ikoner runt om. Vi börjar faktiskt hitta ganska bra i centrala Aten nu och har traskat många kilometer på gator och gränder.

Nu önskar vi alla er som läser detta ett Gott Nytt År och ett trevligt nyårsfirande! Själva tänker vi dansa in det grekiskt på To Rema!

Och vår nyårsönskan är att nästa år bjuder på mer respekt, acceptans och kärlek människor emellan!

 

And the Google version!

 

Christmas Day, the most important day in Greece, Χριστούγεννα!  Roffe and I are taking a deep breath after yesterday (Christmas Eve is our most important day)  with a walk in the sun and moreover with being lazy!

Christmas Eve was a fantastic day with sunshine, clear air and almost no wind and at the ’traditional’ promenade to Theoskepasti we were nine people. The rest of the lunch guests joined later and when all had come, our apartment was crammed with representatives from Canada, the USA, Holland, Belgium, England, China, and so Sweden! Fifteen persons, it’s pretty close to the limit of what is possible! But who knows, next year maybe there will be some more! We had glögg (mulled wine) with accessories out on the lawn and then a small Swedish Christmas dinner, including herring, salmon, meatballs, beetroot salad and Jansson. And of course snaps with singing: ”Helan går sjung hoppfallerallerallanla….”! We are determined that everyone should be able to sing with us eventually! And we found out that in Sweden we sing before drinking, whereas in example Belgium they drink first, and as a result comes the song! To the coffee came Teds  newbaked fruit pie and Dominique’s huge stack of truffles on the table! A wonderfully crowded party it was!

Since we both want to attend the party instead of beeing in the kitchen,  the days before where full of planning and preparation, but for once without a lot of discussions about how! Perhaps Rolf and I too are becoming adults!

Last week we had booked tickets to the ballet Cinderella with the ballet ensemble from Kiev as guest dancers on Megaron Mozikis  in Athens. The main reason for the visit was actually to get Rolfs new passport at the Swedish Embassy and while we were in Athens we took the opportunity to invite our former neighbors Christos and Katerina for a dinner at ManiMani that we promised them for at least two years ago! To  buy spices and other things in all the small specialty shops in Monastraki is just delightful and a coffee with George on Karamouza  also makes us happy! So after lunch at the Benaki Museum  at least Rolf was  pretty tired and was seated with his cell phone instead of looking at all the amazing icons around. We actually start to find our way pretty good in central Athens now and have trudged many kilometers of streets and alleys there.

Now we wish all of you reading this a Happy New Year and a nice New Year celebration!  Rolf and I are going to dance it in  at To Rema with Greek dances!

And our New Year’s wish is that next year offers more respect, acceptance and love between people!

Våra frukostar på balkongen i morgonsolen är underbara!

Våra frukostar på balkongen i morgonsolen är underbara!

Vi åt en god middag med Mariannes greklärarinna holländskan Marijke och engelsmannen Roger.

Vi åt en god middag med Mariannes greklärarinna holländskan Marijke och engelsmannen Roger.

Karystos är så lagom och smakfullt ljusdekorerat till jul och nyår och båten finns med överallt.

Karystos är så lagom och smakfullt ljusdekorerat till jul och nyår och båten finns med överallt.

Nu grönskar det uti dalens famn nu blommar.....

Nu grönskar det uti dalens famn nu blommar…..

Vårt älsklingsområde campus från en ny och spännande sida

Vårt älsklingsområde campus från en ny och spännande sida

Vyn från hotel Arion mot Akropolis och vårt #gamla# hotel Attalos. Kyrkan som väcker oss på mornarna är så vacker!

Vyn från hotel Arion mot Akropolis och vårt #gamla# hotel Attalos. Kyrkan som väcker oss på mornarna är så vacker!

I väntan på baletten tog vi ett glas rött.

I väntan på baletten tog vi ett glas rött.

Askungen och prinsen tackar för applåderna efter föreställningen.

Askungen och prinsen tackar för applåderna efter föreställningen.

Innan Katerina och Christos kom passade vi på och testade lite viner.

Innan Katerina och Christos kom passade vi på och testade lite viner.

Och sen blev det mat och prat,prat,prat!

Och sen blev det mat och prat,prat,prat!

Vi hälsade på George på Karamousa också prat,prat,prat. De e så mycket att ta igen!

Vi hälsade på George på Karamousa också prat,prat,prat. De e så mycket att ta igen!

Sen gick vi till Benaki för en lunch och en andra tur runt på muséet. Det blev El Greco och ikoner.

Sen gick vi till Benaki för en lunch och en andra tur runt på muséet. Det blev El Greco och ikoner.

Så rofyllt bland dessa fantastiska ikoner, så rofyllt att jag kunde få lugn för min iPhone.

Så rofyllt bland dessa fantastiska ikoner, så rofyllt att jag kunde få lugn för min iPhone.

När vi kom tillbaka till Karystos besökte vi grannarnas butik, bokhandeln Niro. Kostas hade det jobbigt bakom disken.....

När vi kom tillbaka till Karystos besökte vi grannarnas butik, bokhandeln Niro. Kostas hade det jobbigt bakom disken…..

....medan Stathi gömde sig i sin gröna förklädnad.

….medan Stathi gömde sig i sin gröna förklädnad.

Vår "årliga" julpromenad till Theoskepasti blev i ett underbart väder +20 och vindstilla- chimona (vinter)!

Vår ”årliga” julpromenad till Theoskepasti blev i ett underbart väder +20 och vindstilla- chimona (vinter)!

To all of you from both of us a very Happy New Year. Remember give love to get and spread light to see.

To all of you from both of us a very Happy New Year. Remember give love to get and spread light to see.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *