Vecka 12 sommartid

Hela den här veckan har vi haft svensk högsommarvärme.  Roffe har gått över till kortbyxor och när vi promenerar har jag haft kjol och bara ben. Men när vi går på stan har åtminstone jag långbyxor för att smälta in bättre. Karystos-borna tycker att det bara är tidig vår ännu och klär sig i flera lager tröjor, täckjackor och många har fortfarande vinterstövlarna på! Och det är klart, om man tar av sig nu, vad ska man då ta av sig när det är 10-20 grader varmare?? Men vi har solat på stranden och Roffe har tagit första doppet. Jag klev i med fötterna och fegade sedan ur, det är mellan 17 och 18 grader i vattnet för närvarande. Prognosen framöver lovar fortsatt finväder, kul eftersom snart våra första vår-gäster kommer! Vi har försökt köpa utomhus-grill och hopfällbara solsängar, men det är för tidigt på säsongen, det enda som kan erbjudas nu är att titta i broschyrer.

Den lilla odlingen intill vår altan är nu upphackad och rensad från mynta-rötter så gott det går. Istället är det tänkt att det ska växa ärtor, dill och persilja. Fyra tomatplantor har fått bostad i en stor kruka intill hundkojan. Jordgubbs-krukorna har fått ett enkelt ”växthus” i form av ett plast-skynke med rundstav i ändarna, hängande över mur-överliggaren. Allting växer så att det knakar! Rosorna som blev nedklippta 1 dm över marken medan vi var i Sverige, är frodiga och snart en halv-meter höga.

Insekter av alla slag surrar och flyger omkring och Kanela har fullt upp med att hålla efter flugor och getingar i våra buskar. Rätt som det är sveper gräshoppor  stora som småfåglar förbi framför näsan när vi sitter framför huset och fikar. Fåglarna sjunger som tokiga, för att inte tala om grodorna på ängen intill som kväker öronbedövande i skymningen och natten.

Smolket i bägaren eller ormen i paradiset är att min nacke har ballat ur efter allt grävande och rensande,  jag är styvnackad som en kunglighet, knaprar Alvedon och tycker emellanåt ruskigt synd om mig själv när det t.o.m. gör ont i nacken att tugga! Så fort det lättar tar jag tag i spaden eller dammsugaren eller….och så är det dags att deppa igen!

Roffe har börjat renovera Belvedere-skylten som precis hade blåst ner när vi kom i oktober. Valnötbrun lasyr och text i solgult. Förhoppningsvis är den klar och uppsatt tills våra vänner börjar komma i april.

Söndag 25 mars är det Greklands nationaldag och staden är tvättad, flaggspel sitter uppe mellan lyktstolparna i hamnen och nästan alla potthål i asfalten är lagade! Det blir högtidliga parader och ungdomarna övar att trumma och marschera på gatorna. Det finns en slags förväntan i luften inför påskveckan, som i år firas veckan efter vår svenska påsk, fler och fler människor kommer hit och rör sig på stan. I vårt lägenhetskomplex städas det ivrigt, alla lägenheterna är uthyrda och kommer att fyllas av människor under påsken. I den stora lägenheten bredvid vår har det redan flyttat in en familj och nu hörs röster, musik och andra ljud här.

Vi missade paraderna i stan, eftersom vi vandrade med ”Happy hikers” istället, men fick i alla fall ett foto på en liten pojke i nationaldräkten. Vi gick i områden vi varit, men nu på stigar och vägar vi inte vågat gå. På sluttningarna till Castello Rosso finns det just nu fler blommor än grässtrån, det är anemoner, iris, olika orkidéer, veronikor, prästkragar………….. Jag har bara sett liknande blomprakt på ängar i fjällen eller dikesrenarna i Västjämtland där allting blommar samtidigt i desperation den korta tid som finns. Vi kom att prata om dagen med det stora skyfallet i juni förra året, eftersom så många vägar blev förstörda då och Aries berättade att han fick tömma sin vattentunna 10 gånger (!!!!!) det dygnet.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *