Svenska påsken

Vid besöket med Happy Hikers hos Vaggelis bjöds vi på en ovanligt god youghurt, tillverkad i Paradisi, en by några km ifrån Krystos. I den byn ska Kanela få bo när vi är i Sverige. Vi for dit för att handla och upptäckte ett litet paradis i en djup frodig dal, där youghurten tillverkas i ett familjeföretag med jordbruk med egen odling och djuruppfödning och taverna med mat gjord av de egna råvarorna. Det tog en stund innan youhurten var färdig, så vi bjöds på en tsiporo och hann gå en liten tur i bäckravinen.

Så kom svenska påskveckan och därmed de första gästerna, kärnan i det gamla Handöls-påskgänget! Vi har firat påsk med varandra sedan c:a -89, ingen kommer riktigt ihåg. De första åren i Handöl i den svenska fjällvärlden, men de senaste tre åren i Arvesund, sedan Portugal och nu i Karystos. Tillsammans med dem kom också det första regnet på tre veckor, men inte så mycket som det hotats med.

Veckan fortsatte med härligt sommarväder, sydlig vind pressade in det varma ytvattnet så att t.o.m. jag badade. Alla blev röda av solen någonstans på kroppen, trots kepsar och solskyddsfaktor 50. Promenaderna gick till klippkyrkan, vingården Montofoli, Kastello Rosso, Tsoukali och akvedukterna.

Roffe och Malin gjorde dessutom sin planerade toppbestigning från huset på c:a 15 m. ö. havet, via byn Myli upp i dalen förbi kolonnerna, den urgamla stigen genom passet upp till kastanjeskogen och sedan ända upp till toppen på 1398 meter! Och hela vägen ner igen! Efter sju timmar kom de tillbaka, vibrerande av upplevelseglädje och trötthet.

Stora middagar hör ihop med våra påskar. och så har det blivit även här, både ute och hemma. Extra rolig och nostalgisk blev långfredags-middagen med provning av Nisses hemgjorda snapsar på hirkumpirkum, gullviva, tallstrunt och gulmåra till ”mezen” och till traditionell huvudrätt Ullas hemgjorda gäddfärs med romsås.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *