Nu börjar vintern!

Nu börjar vintern, alla pratar om hur kallt det är och jag går omkring på dagarna i kortbyxor. På kvällarna går temperaturen ner till 15-16 grader och på nätterna ytterligare ett par grader och det konstiga är att när man vant sig vid värmen så tycker man att det är kallt. Jag säger därför att nu är vintern här!

Veckan har annars varit lite präglad av att Marianne for till Sverige för ett kort besök på torsdagen. För att hon skulle få lite packningsro for närmaste grannen Nicos och jag på ”vedköpresa”.

Ved är ett stort samtalsämne här nere. Ved är ett vanligt sätt att värma de icke centralvärmda husen/lägenheterna. Eftersom träd är en bristvara så är ved dyrt. Här köps veden per ton och kvalitén är varierande men klart under svensk medelstandard. Ohuggen (ibland klyvd) vresig i varierad längd och med mycket olika tjocklek får du betala mellan €165 och €190/ ton. Vi fick tag på ved av hyfsad kvalité för €165 levererad till vår dörr. Jag köpte också 250kg som jag tog i bilen, fint huggen brasved, som jag betalade €45 för d.v.s. €180/ton.

Det intressantaste med dessa resor är dock inte målet utan resan. Vi får en syn på Grekland ur, en i detta fallet ung, välutbildad men arbetslös ung mans perspektiv. Han ska t.ex. bli far om 6 månader, hans fru är lärare och gör sin utlokaliserade tjänst här i Karystos. Dom kommer från Larissa som ligger 425 km härifrån. En resa hem för ett ultraljud kostar €120 en stor summa för en offentliganställd som fått sin lön halverad och en arbetslös. Jag måste beundra dessa unga människor!

På tisdag och onsdag strejkades det en massa bl.a. gick inte färjorna men eftersom Marianne skulle åka på torsdag var det lungt. Det som inte var lungt var havet vilket resulterade i att jag på torsdagen fick köra Marianne till flyget via Chalkida en tripp på 380 km (€25 i bensinkostnad) eftersom färjorna ställdes in pga vind!! Man måste vara flexibel.

Fredagen startade som vanligt med ett besök på gymet men sedan blev det slöjd och relax.

Lördagen startade med en shoppingtur i stan och lite snack med George och vi bestämde att jag skulle besöka honom i hans hem i c:a 6 km österut för att titta på den ved som dom köpt och ge lite råd om eldning. Jag och Kanela sprang dit och där fanns också hans hund en, ung hanne som Kanela hade fullt sjå att hålla undan från ändan. Väl hemkommen igen förberedde jag mig för att gå ut på stan för se en dansföreställning där många av våra vänner från danskursen  skulle vara med. Efter den klassiska dansen gick jag till en restaurang Nautilos där en av våra vänner för kvällen var DJ. Han spelade fantastik dansmusik från 80 och 90-talet och ingen dansar inte ens hänger med i ”diggar” musiken. Jag frågade varför ingen tog chansen och dansade och fick till svar att ”inga grekiska killar dansar”. Jag hade sån lust att bjuda upp men tordes inte!

Idag söndag har jag gjort färdig skeden jag hade börjat på och i övrigt varit riktigt ledig.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *