Lite av varje!

Den här veckan har ilskan kokat och protesterna avlöst varandra här i Karistos. Skattekontoret ska stängas! Det innebär att alla som har ärende dit måste åka till Chalkida, c:a två timmars bilresa norrut. Verkar väl inte så besvärligt tänker vi, som är f.d. företagare från Handöl med skattekontoret liggande i Östersund, 14,5 mil bort. Men det är nog svårt att jämföra. Dels är byråkratin här stor, det är många stämplar och namnteckningar som ska till, det fattas alltid något papper och i stort sett ingenting går att göra via telefon eller internet. Dels är service-nivån låg: ”kom tillbaka imorgon” är den vanligaste åtgärden. Vägen till Chalkida är bitvis krokig och mycket dålig, bussen går sällan och tar lång tid och vägen går över höga pass som vintertid ibland är ofarbara pga is och snö.

Så i måndags var det strejk, allting utom bagerierna var stängda och på gatorna drog demonstrationstågen fram. På lyktstolparna hade man satt upp korslagda svarta fanor. Danskursen var också inställd.

På tisdagen var fortfarande inte allting öppet, det var tätt med bilar överallt i stan och folk stod i grupper och diskuterade. Förmodligen hade det delvis att göra med att det var ”tingsdag”. En dag en gång/månad hålls domstol här och då är det alltid trångt på gatan in mot stan. Vi tycker att det verkar vara fler människor som står utanför och väntar på sin tur nu, än när vi först kom hit. Den ekonomiska krisen spelar säkert sin roll där!

Lördag – söndag for vi till Aten igen och den här gången hade vi köpt konsertbiljetter i förväg. Vi bodde på hotell Attalos som Ted och Elizabeth rekommenderat norr om Akropolis-kullen. Ett litet, lagom fint och personligt hotell i den gamla stadsdelen Monastiraki, mitt i ett virrvarr av trånga gränder med små butiker runt om där man kan hitta allt! Förra gången vi var i Aten bodde vi stillsamt och litet utanför, den här gången mitt i det sjudande folklivet, men utan att därför nattsömnen stördes. Hotellet har en takterass med utsikt mot Akropolis och stora delar av stan som måste vara fantastisk att sitta på när vädret så tillåter. Vi planerar att återvända till hotell Attalos redan i februari!

Lördag kväll såg vi operan ”Maria Stuarda”, live på storbildsvideo från Metropolitan i NY, tillsammans med 1000-tals andra människor i hela Europa. Vi kommer att se flera operor på det sättet, men då kommer vi inte att sitta på rad 6!

Söndag såg vi föreställningen World rythm Music med jazzgruppen Voyage Jazz Band och sångerskan Penelope Sanetakis (kolla YouTube: t.ex. Voyage Jazz Band) som fick oss att gråta och rysa, tillsammans med dansare som visade olika danser till de olika rytmerna. Två väldigt olika föreställningar men båda stora upplevelser!

Atens kultur/konserthus heter Megaron. Man kan åka metro från Monastiraki, där vårt hotell ligger, direkt till Megaron. Så smart tyckte vi! Men metron gick vare sig lördag eller söndag eftersom det var STREJK! Det fick bli taxi istället, också det en upplevelse! Sammanlagt fem osannolika taxiresor i tät trafik, lördag kväll i trafikstockning pga av en demonstration på Syntagmatorget, med stapplande samtal på grek/eng/tyska och hissnande ryckiga kast mellan filerna. Varje stad har sin trafik-kultur,  i Östersund t.ex. håller man stenhårt på sin rätt att köra före även om det innebär att någon blir stående i en glashal backe. Här har vi efter snart 1,5 år i trafiken insett att praktiskt går före regler, t.ex.  släpp den som kör mot enkelriktat före, eftersom då kommer han fortare därifrån, eller låt den som kör på trottoaren få komma in i bilkön så att fotgängarna inte behöver flytta sig! I Atens täta trafik fylls varje decimeter som verkar vara ledig, vare sig det är på trottoarerna, på gatan eller mitt emellan! I Grekland ses trafikregler som rekommendationer!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *