Det blev en sommarvecka till!

Och så kom då Magnus och Caroline! De hade längtat så mycket efter sol och värme och vi hade lite ängsligt följt väderprognosen. För ett par veckor sedan såg det ut att kunna bli regn under deras vecka här, men nu fortsatte bara solen att skina från en oftast alldeles blå himmel och värmen ökade från förra veckan då Kjell och Martin var här. Det känns så bra för oss, att få visa vår miljö ur bästa vinkeln och när Magnus var här i april, tillsammans med Emil och Maja, blåste det mycket och var ganska kallt.

Förutom massor med sol och bad för dem, fick Caroline göra ett rekord i höjd-vandring upp på Mont Ochi och att Magnus klarade av att gå med, trots ett ganska nyopererat knä, var bara fantastiskt.

En dag njöt vi av det klara vattnet vid pebbels-stranden i Limniona och hamn-restaurangerna i Karystos fick många besök.

Flera av lägenheterna intill oss är uthyrda över vintern och de flesta av våra grannar är unga lärare i ungefär samma ålder som Magnus och Caroline. En kväll hade vi grillfest tillsammans med dem och fick lära oss massor om deras ganska tuffa villkor. I Grekland har man ett system med att alla nyutbildade lärare måste göra sina första tjänstgöringsår på någon av öarna, som en slags samhällstjänst. Först efter några år kan man söka jobb på den ort man vill till och/eller där man har sina vänner och anhöriga. Man kan heller inte vara säker på att få vara kvar på det ställe man först hamnar på, efter varje läsår sägs man upp. Nu skär man dessutom ner på de offentliga tjänsterna i krisens spår. Christos och Katerina är båda lärare, men kan alltså få tjänst på olika öar nästa år. Nicos som är datanätverks-tekniker, är tvungen att följa med Soie som är förskollärare om de ska kunna bo ihop, trots att han inte har något eget jobb i Karystos. Och nästa år kan hon placeras någon helt annanstans.

Magnus och Carolines sista hela dag här fortsatte solen att skina och vi promenerade till Kato Aetos för en härlig lunch alldeles intill havet och på kvällen lyssnade vi på bouzoukimusik på To Nicola i Aetos.

Sedan slog vädret om. Söndag morgon var vindarna kallare och strax innan vi åkte till Marmari för en sista lunch tillsammans innan färjan gick, började det regna! Regnet öste sedan ner hela dagen och mitt i natten vaknade vi av att åskan dundrade alldeles ovanför oss medan blixtarna skar kors och tvärs över himlen. Nu ska det regna i flera dagar enligt prognosen och vi har stoppat de tunnaste täckena i påslakanen för första gången den här hösten!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *