Athen

Det finns väl nästan ingen som inte har läst, sett bilder på eller hört berättas om antika Atens storhet med tempel, statyer osv. Nu har vi varit turister i Aten! Jag för första gången, medan Roffe varit där förut fast det var för många år sedan. Och vi, särskilt jag, är alldeles uppfyllda av allt vi sett! Det går inte att läsa om det. Atens historia med allt som fortfarande finns kvar att se av den, måste upplevas på plats!

Efter en skraltig ”skit”vecka med förkylningar och ”magafar”,  skulle vi förmodligen inte alls ha kommit iväg, om vi inte redan hade betalat för två hotell-övernattningar. Så ganska trötta och hostiga packade vi en liten weekend-väska, tog färjan till Rafina och den väntande bussen där vidare in till Aten. Utan att egentligen ha en aning om var vi befann oss, klev vi av vid slutstationen. Nästan genast fick vi hjälp av två snälla herrar som pekade ut riktningen åt oss och så började vi traska in mot centrum. Ljud, bilar, människor, liv och rörelse, vilken kontrast emot vår sovande vinterstad Karystos!  Vårt hotell visade sig ligga lugnt och tyst, fast ändå bara ett par kvarter ifrån antika Akropolis och vimlet i Plaka.

Nu har vi besökt nya Akropolis-muséet, invigt till OS 2004, som Kjell och Martin talat varmt för, och bl.a. gått på glasgolvet ovanpå utgrävningar av husgrunder, torg, vattenledningar och bad, konstruerade flera hundra år f.Kr. Hela Atens centrum kring Akropolis-klippan är ett enda stort strövområde, där vi har gått flera km och passerat det ena antika templet, teatern eller torget efter den andra. Tillsammans med hundratals  turister från hela världen, har vi klättrat upp på Akropolis och strosat runt bland alla templen och beundrat den hänförande utsikten över staden. Vi har gått på torget där Sokrates en gång gick tillsammans med sina elever och den första demokratiska juryn hade sina sammankomster. Vi har sett utställda lyx-föremål från ett skeppsvrak som förliste 50 f.Kr. på sin väg till Rom och obeskrivlig prakt i bl a guld från 1500 f.Kr.

Men vi har också sett tavlor som lever sitt eget liv av konstnärerna Vasarely och Escher, handlat på loppmarknaden, strosat i Anafiotika nedanför Akropolis som byggdes trångt och gyttrigt som en Chora på en ö av arbetande ö-bor med hemlängtan, vimlat i folklivet bland affärer och stånd i de trånga gränderna i Plaka, träffat tomten och sett en isbana på Syntagmatorget, åkt metro och ätit den godaste maten hittills i Grekland på restaurang Manimani. Ändå har vi bara varit där i c:a två dygn och skummat på ytan!

Den här gången orkade vi inte gå på någon balett, konsert eller opera, trots att både baletten Törnrosa och operan Trollflöjten lockade.

Det tar oss inte mer än drygt 2 timmar från Marmari till centrala Aten. Det kommer att bli många fler besök!!!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *