En riktigt God Jul önskar vi er!

Roffe har börjat baka ett hårdbröd som någon, vi tror Malin, lämnade recept på för länge sedan. Grovt mjöl, olja, kokande vatten, salt, sesam- lin- och solrosfrön, röra ihop, breda ut på en plåt och stå länge i ugnen. Enkelt trodde vi, men det visade sig bli en utmaning att hitta solrosfrön! Vi letade i några affärer och blev till slut tvungna att köpa det vi hittade – oskalade. Vi får väl skala själva, sa jag. Två timmar senare hade vi fått ihop till 1 dl skalade solrosfrön, Roffe med hjälp av tumnageln och jag med en tång! Så inför nästa bakning dammsög vi verkligen Karistos efter skalade frön. T.o.m. på bagerierna frågade vi. Nej, möjligen i Aten, blev svaret. Så vi gav upp och när vi passerade den pyttelilla, osannolika, kioskliknande ”harallt”affären där vi bl.a. brukar köpa valnötter i lösvikt, gick vi in för att köpa oskalade solrosfrön. För sakens skull visade jag fram lappen där vår granne Nicos skrivit ”skalade solrosfrön”  på grekiska. ”Ne” sa han (ja på grekiska)och ropade något in till frun som alltid står längst inne bakom disken och väger och tar betalt. Hon hade kanske fem kunder att expediera före mig, så jag väntade lite roat på att se vad som skulle komma. Joodå, nog hade de skalade solrosfrön! Ett helt kilo, d.v.s 40 timmars arbete för Roffe och mig, för €4,5! Jösses vad vi skrattade! Och så gick vi till hamnen och tog en ouzo för att fira!

På onsdagen åkte vi till Marmari och hämtade Christos som jobbar i London. En överraskning för hans familj som inte väntade hem honom förrän till söndagen. Vi parkerade vid hamnen, dels för att visa Christos hur de bygger om där, dels för att fika på caféet där hans syster jobbar. Hon trodde verkligen inte sina ögon när han dök upp: ”men….du är ju i London….!?” Christos mamma både skrek, skrattade och grät floder när han smög in hemma med sin stora väska.

Första gången vi såg toppen på Mt Ochi snöklädd den här vintern blev fredag 21/12. Förmodligen försvinner snön i mellandagarna då vi väntar varmare väder.

Vi åt Janssons Frestelse till lunch tillsammans med Ted och Elisabeth från Amerika på söndagen och fick massor med tips av dem inför kommande Aten-besök. Efter nyår kommer jag att ta några lektioner av dem, för att komma igång med att rita och måla igen.

Julen är i antågande. Vi har juldekorerat spiselkransen och runt en av buskarna på utsidan har vi lindat en ljusslinga, som lyser vackert när mörkret kommer vid 17-tiden, . Det får räcka så!

En röd ros från rabatten får bli vår God Jul-hälsning till er alla!!!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *