Så var året snart tillända!

Så har julveckan passerat och snart börjar ett nytt år!

Vår julafton blev lugn och skön, med det som känns som början på en ny jul-tradition, en promenad till klippkyrkan för att tända ett ljus och tänka på alla er hemma i Sverige!  På kvällen, med resterna av söndagens Janssons Frestelse i magen,  strosade vi ner på stan för att titta på juldekorationerna och sitta en stund på en uteservering.

Här i Grekland är julafton inte en särskilt viktig dag. Julklappar får man på juldagen, som också är  namnsdag för Christos, och en namnsdag firar man stort! Den här juldagen blev vi inviterade hem till vår vän Christos, just nu hemma från London, och hans familj för att fira honom tillsammans med dem. Det är första gången sedan vi flyttade hit som vi deltagit i  familjegemenskapen i ett hem, något som vi verkligen uppskattade. Och ytterligare ett skäl till att jobba på med språkstudierna.

Vi har haft några riktigt varma dagar, med +20 grader i skuggan dagtid.  Roffe har vinterbadat och vi har passat på att göra långa bergsturer. Annandag jul gick vi på upptäcktsfärd i ett område öster om klippkyrkan som vi inte gått i förut. Vi kom upp till en högt belägen kyrka, Agios Georgios, kunde knyta ihop områden vi gått i tidigare med varandra och hittade nya vägar att prova. Så vi återvände till kyrkan ett par dagar senare och gick via den, tillbaka mot Aetos, på de uråldriga stigarna som Cécile visade oss i våras högt uppe på bergskanten. Ibland är de gamla vägarna raserade och överväxta av taggiga buskar, men i solen är luften fylld av dofter från timjan och oregano och vackra vårblommor  tittar upp på de mest osannolika ställen. Det blev ”fyra-timmarsvandringar” med många höjdmeter och för första gången på länge gjorde solen våra ansikten röda.

Det är nog inte temperaturen, utan ljuset, som är största skillnaden jämfört med vintern i Sverige. I fredags t.ex. gick solen upp 7.37 och ner 17.07, alltså nio och en halv timmes ljus under den allra mörkaste tiden på året. Temperaturen kan variera väldigt mycket, den här veckan sommarvärme, nästa vecka säger prognosen att dagstemperaturen kommer att stanna på + 6/7 grader. Och efter dagarna med sommarväder kom ett dramatiskt oväder över oss på lördagen med flera blixtar per minut och ett ösregn som hade gett oss många dm om det kommit i form av snö! Det passar bra, för nu börjar Tour de Ski! Vi blir väl sittande framför TV/Datorn för att följa di ”Svenske” i spåren!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *