Läget i Karystos

Vi har vaknat med kliande utslag här och där på kroppen sedan några veckor tillbaka. Här är det ju (av och till i alla fall) sommarvärme och eftersom vi har sovit med öppen balkongdörr, har vi utgått ifrån att det har varit myggbett. Men platserna på kroppen m.m. har gjort att vi börjat bli misstänksamma. I lördags kväll diskuterade vi problemet med Elin och Panayoti när vi var ute och åt tillsammans. Och: det är antagligen loppbett! Hur de har kommit in, om det är med alla katter som stryker omkring runt oss, eller om de har suttit på Kanela, det vet vi inte, men nu är det städning och sanering som gäller! En underbar doft av klorin fyller lägenheten. Och vi har en ny erfarenhet att lägga till vår erfarenhetsbank!

Nu rullar veckorna på  och det blir kanske lite enahanda att läsa om nya spännande vandringar, spirande grönska och blommor som återkommer. Det vi i vårt tidigare liv kallade vår är här redan nu. Men numera konfronteras vi också ganska ofta med krisens yttringar. En av våra vänner ringde just och undrade om vi var intresserade av att ”stödäta” på en av de restauranger som många av oss ”xenis”  går till. Restaurangen har det ekonomiskt jobbigt nu och våra vänner har beslutat att försöka hjälpa till.  På barerna i stan är det också ganska tomt. Tidigare när man på morgonen gick till bagarn såg man gubbarna sitta i ganska stora grupper och fika, idag ser man bara ett fåtal. Många sätter sitt hopp till sommaren och vi hoppas innerligt att den blir bra och kan hjälpa Karistos företagare att bygga upp den buffert de behöver, eftersom nya skatter och avgifter har tömt deras besparingar. Vi träffade i veckan en ung företagare som jobbat som konsult för grek-tyska företagsrelationer som har beslutat att flytta sitt företag till Tyskland för att hon inte har råd att vara kvar i Aten.

Katystos är ju en stad med nästan enbart atensk turism, här har väl – och medelbärgade atenarna sina sommarvisten. Nu i krisens spår släpper de inte lika mycket pengar. Det vore därför väldigt bra om man skulle kunna får hit lite utomgrekisk turism. För oss nordbor är april, maj, juni, september och oktober helt fantastiska månader. Vårmånaderna med sin helt fantastiska blomning och höstmånaderna med badvädret. Här finns havet, bergen, naturen, historien, maten, det dåliga men billiga vinet och jättetrevliga människor, det borde gå att fixa lite mer pengar till området! Det rekommenderas att ni gör ett besök här och kollar själva, vi kan hjälpa till med tips!

Vi gjorde en ganska trevlig uppföljning på förra veckans promenad. Vi tog bilen och åkte två mil för att hitta till en borg som vi inte orkade gå upp till då. Vi letade oss upp på stigar mot toppen där enl. kartan den gamla borgen skulle ligga. Vi blev tvungna att ta en omväg eftersom en herde med en massa getter stördes av oss. Så småningom hittade vi upp och via korta bitar av gamla stenlagda kalderimis nådde vi toppen och resterna av den gamla borgen. I det klara vädret såg vi ut över havet västerut och ön Skyros. Bara två mil hemifrån hittar vi ett skogsklätt, bördigt landskap fullt med vinodlingar, så olikt det karga bergslandskap som finns runt Karistos. Det verkar finnas hur mycket som helst att upptäcka så ni kommer nog, trots att det kan bli lite tjatigt, att få lov att läsa mer om våra vandringar.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *