Mitt i maj

Grekiska danskursen började igen efter påsk-uppehållet. Inne i lokalen forsade svetten från alla oss dansare och ute forsade regnet. Vi avslutade med att öva på dansen hasapiko, en verklig utmaning för hjärnan! Men rolig är den!

Efter en lång period utan regn, var det härligt med ett par dagars nederbörd och inomhusaktiviteter. Allt damm ute tvättades av och gräset blev genast grönare. Roffe har bakat och kokat och tillverkat en kryddtork, en anordning som hissas upp i taket uppe i hallen. Jag har skördat kryddor, sytt en kjol och blivit matad med jämna mellanrum! Jag undrar om jag kanske börjar bli lite bortskämd?:-)

Roffe har fått jobb! Koula, vår hyresvärdinna, har sett att han har slipat och målat om våra utemöbler och undrade om han skulle vilja göra det med de andra lägenheternas utemöbler också! Mot ersättning! Extra bra eftersom gymmet har stängt och Roffe har en hel del energi över.

Jag (M) har nu sytt två klänningar och en kjol på den lilla behändiga symaskinen från IKEA, som ”näckros-gänget” hade med sig i höstas. Jag är verkligen imponerad av alla fiffiga detaljer, som t.ex. hur enkelt man byter pressar-fot. Jag har fortfarande många sömnadsprojekt kvar!

Mickan och Niklas kom på torsdagen. De fick omedelbart känna av att det var Grekland de skulle till. Planet försenat. Först tre timmar, sedan lite till, sedan lite till… De grekiska flygledarna strejkade! Men Mickan och Niklas hade turen att komma med ett av de få planen som inte var inställda, och hann med sista färjan till Marmari.

Vädret var varmt och fuktigt med höga moln och någon enstaka regndroppe på fredagen, så de passade på att  göra en toppbestigning på Mont Och tillsammans med Roffe. Via tsoukalin,  kolonnerna och bergspasset upp till toppen och ”Cecíls” kalderimi tillbaka. Längs vägen hittade de orm, näbbmus, största gräshoppan och minsta sköldpaddan hittills. De har dessutom fått se största spindeln hittills. Den satt på fönsterluckan till vår altandörr, belyst av ljuset från stämningslyktan, när vi satt där ute efter maten och njöt av kvällssvalkan.

Det blev perfekt med en till största delen vilo/solningsdag när solen tittade fram från en klar himmel på lördagen. Niklas, som tränar inför fjällmaran, sprang två långa turer och har numera ett vitt band över ryggen efter bältet till pulsklockan. I samband med Thai Chin fick vi veta av Pierre att regnet, som kommit dagen innan, var ett s.k. ”Sahararegn”, med fuktmoln som innehöll sand ifrån öknen. Och på vattenytan vid stranden fanns det en tunn hinna av damm. Vår för en gångs skull nytvättade bil och svarta gorona är alldeles dammprickiga.

Happy Hikers söndagsvandring gick på gamla kalderimin mellan Agia Dhimitrios och Koulianou och samma väg tillbaka, högt uppe på berget på ravinens östra sida med utsikt över Egeiska havet. Till vår förvåning var det proppfullt med bilar i Agios Dhimitrios när vi skulle äta avslutningslunchen. Ett veteranbilsrally hade paus med lunch där samtidigt! Men Marijke hade ordnat ett bord åt oss längst in under de jättelika platanerna, så vi fick vår öl, för en gångs skull i ett myller av människor, där alla trakterades med grekisk bondsallad, feta, tirópita (ostpaj),  hortópita (paj med ätbara örter) och ugnsbakad potatis.

Ted och Elisabeth berättade om en grotta i klippan vid ravinens strand. Så  på måndagen blev Roffe, Niklas och Mickan speleologer och hittade grottan! Man klättrar in i den och väl inne i den är det som en pool,  upplyst av ljus som kommer in underifrån! Själv satt jag under tiden som en pascha på stranden och bevakade hur de jobbade. Jag bedömde att min simkapacitet inte riktigt räcker till än. Men någon gång i sommar ska jag också dit!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

2 Responses to Mitt i maj

  1. Ewa Syster says:

    Ska bli så skönt att uppleva ert Karystos.. Verkar som det blir sämre väder längre fram i veckan så vi parkerar oss på stranden i början… ! Och jag skall ta lite bergspromenader har jag tänkt mig. Freja pratar mycket om varma landet hon ska till!

  2. Emelie says:

    Gud så trevligt ni verkar ha haft det! Blir riktigt avis. Kram från mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *