Midsommar

En blåsig och kulturell vecka.

Kvällen efter att Sverigegästerna åkt, gick jag på en poesi/kör-föreställning i aulan vid museet, medan Roffe väntade in nya besökare från Sverige som skulle in i lägenheterna intill vår. Mai, som ger massage och har Thachi sjunger också i Karistoskören och nu hade den tränat in ett program med tonsatta dikter av poeten Sofia Spirou som själv var där och läste sina dikter. En berättare band ihop diktläsningen med sångerna. Mycket tal med andra ord. Egentligen förstod jag inte ett ord, ändå känns det som att jag förstod en hel del. Sångerna var vackra och dikterna hade ett språk och uttryck som gick in i hjärtat. När jag strosade hem i det ljumma mörkret, kände jag mig lyckligt uppfylld av upplevelsen. Och ändå mer inspirerad att försöka lära mig språket!

Hemma myllrade det av reströtta svenskar, elva personer från 2 år och uppåt, som skulle hitta sängplatser, få lakan och kuddar att räcka till,  komma i någon slags ordning och få mat i magen. Sena var de, barnvagnen till 2-åringen hade inte dykt upp på flygplatsen! Roffe talade då med underbara Anna, hotellägare på lägenhets-hotellet vi bodde på 2010 och en av anledningarna till att vi förälskade oss i platsen, och hon hade en vagn att låna ut. När Roffe och mamman Colett kom för att hämta vagnen hade Anna dessutom bakat en kaka till Fia som skulle sitta i  den!

Midsommarafton firas inte här, men vi var på ett trevligt knytkalas tillsammans med ett gäng svenskar och norrmän hos Madde i Aetos, så det blev minsann matjesill och nubbe i år!

Jösses vad det har blåst! Att sitta ute på vår altan har varit uteslutet. Men blåsten har kommit från norr så nere på ”vår” strand, vid Cochilli, har det varit alldeles lugnt. Fast bråkigt på ett annat sätt: regnet för två veckor sedan spolade bort sanden vid beachwolleyplanen, jättetråkigt för alla som spelar där! Men här saknades inte eget initiativ. Plötsligt en kväll kom en grävare och flyttade sand från bortre änden av stranden till bollplanen. Kvar var en jättegrop! Snopet för alla som brukar använda den delen av stranden! Så det blev diskussioner och anmälningar till hamnpolisen som kom dit. Nu står en kille där och skottar i kanterna för att försöka släta till kanterna på gropen lite!

I helgen firades den grekiska pingsten och även måndagen var helgdag. Det betyder att staden, hotellen och stränderna fylls av lediga Atenare. Dessutom var det musikfestival på Montofoli för andra gången. Klassiskt och jazz, på en utescen ovanpå rester av en keramikverkstad från 400 BC och med en kyrkvägg från 1400-talet som fond.

Tidigt en morgon for Roffe, tillsammans med några av svenskarna i lägenheterna intill, med bilen upp till kastanjeskogen och besteg Mt Ochi. Där uppe var värmen uthärdlig och alla satt i solen vid drakospitan och fikade. Annars håller man sig just nu i skuggan och försöker få luften att röra sig så mycket som möjligt!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *