Och livet går vidare och vi är redan inne i juni månad! Idag när detta skrivs är det Sveriges nationaldag vilket jag inte hade en aning om när jag vaknade i morse. Jag har en grekisk gammaldags pappersalmanacka för att hålla ordning på vårt liv och där står förstås ingenting om det. Jag hoppas verkligen att alla ni i Sverige har tagit vara på dagen!
Några dagar efter vårt besök på Alonissos kom Roffes kusin Ami och hennes man Roger hit till Karystos för att fira Rogers 50-årsdag. Strax innan hans dag fyllde Roffe 69 jämna år. Så det blev en hel del kalasande! Både Ami och Roger uppskattar god mat och de hade fått många spydiga kommentarer om den ”goda” grekiska maten från sina vänner innan de åkte. Men de tyckte verkligen att Karystos hade mycket gott att erbjuda! På Rogers stora dag blev det underbart god grillad fisk hos Philippas och Roffe och jag fick lära oss hur det går till att ordna det! Nikos följde med oss dit på morgonen och hjälpte oss att beställa, Philippos for direkt iväg och kollade vad fiskhandlarna hade kvar och köpte det bästa han hittade. Och bra blev det! Nu vet vi att om vi vill ha riktigt fin grillad fisk så går vi dit kvällen innan och beställer, sedan ordnar tavernan inköpen på morgonen direkt från fiskebåtarna!
Roffes födelsedag sammanföll med att vi och Roger äntligen vandrade den stora turistmagneten Dimosarie Gorge uppifrån Petrokanale på c:a 800 m.ö.h. ner till Egeiska havet på andra sidan om vårt berg Ochi. Tre taxibilar med elva vandringssugna tog sig upp på den mycket dåliga vägen och samma bilar hämtade oss vid bron vid beachen sex och en halv timme senare. Vandringen var fantastisk, bitvis på en väl bibehållen kalderimi, för här gick den gamla romerska vägen från havet över berget och till Karystos. Dagen var varm, men större delen av stigen gick i skuggan under stora träd, så det var bara skönt! Och när de andra upptäckte att Roffe fyllde år stämde de upp i en gemensam ”Happy birthday….” nästan i samma tonart! Ted hade förstås med sig en hembakad kaka, en brownie med whisky, som bjöds runt till alla! Jag som rätt nyligen har konstaterat att jag inte tål gluten tog en banan istället! Ändå inte särskilt ledsen eftersom jag numera kan frossa på saker som rödlök, bönor och kål som jag inte tålde förut!
Ganska mosigt trötta kom vi till Ami och Rogers hotell Karystion för att äta middag på kvällen och på bordet stod en prunkande blomsteruppsättning som Ami hade överrasknings-fixat tillsammans med hotellpersonalen!
Värmen är här nu, men ännu inte mer än vi tål. Vi sover med öppen balkongdörr och istoppstäckena är inpackade i garderoben över sommaren. Vi går till stranden med jämna mellanrum för att njuta av sol och svalka oss i saltvatten , Roffe snorklar och jag har simmat ordentligt för första gången idag! Grönskan i naturen lever farligt och har börjat gulna, men lite regn, som är ovanligt för årstiden, har piffat upp den lite.
And the Google translate:
And life goes on and we are already in the month of June! Today, the day of this writing, is Sweden’s National Day, which I had no idea of when I woke up this morning. I have a Greek old-fashioned paper diary to keep track of our lives and it´s of course nothing about that day in it . I really hope that all of you in Sweden have taken advantage of the day!
A few days after our visit on Alonissos, Roffes cousin Ami and her husband Roger came to Karystos to celebrate Rogers’s 50th birthday. Shortly before his day Roffe becme 69 even years. So there was a lot of celebrating! Both Ami and Roger appreciate good food and they had received many snide comments about the ”good” Greek food from their friends before they left. But they really experienced that Karystos had much good to offer! In Rogers’s big day, we got wonderfully good grilled fish at Philippas and Roffe and I learned how things are going to arrange it! Nikos joined us in the morning and helped us order, Philippos went right away and checked what the fish merchants still had and bought the best he found. And good it was! Now we know that if we want really nice grilled fish we have to go there the night before and order, then the tavern arrange the purchases in the morning straight from the fishingboats!
Roffes birthday coincided with us and Roger finally doing the major tourist magnet Dimosarie Gorge from Petrokanale of about 800 m abow the sea, down to the Aegean Sea on the other side of our mountain Ochi. Three taxis with eleven hikers went up on the very bad road and the same cars picked us up at the bridge at the beach six and a half hours later. The hike was amazing, at times on a well maintained Kalderimi, here was the old Roman road from the sea over the mountain and to Karystos. The day was warm, but most of the trail was in the shade of large trees, so it was just nice! And when the other hikers discovered that Roffe had his birthday they took up a common ”Happy birthday ….” almost in the same note! Ted had of course brought a homemade cake, a brownie with whiskey, which was offered to everyone! I have recently found out that I can not tolerate gluten, so I took a banana instead! Still not very sad because I can now gorge on things like red onion, beans and cabbage that I could not stand before!
Pretty tired, we came to Ami and Rogers hotel Karystion for dining in the evening and on the table stood a colorful flower set that Ami had surprise-fixed together with the hotel staff!
The heat is here now, but still not more than we can bear. We sleep with the balcony door open and our blankets are packed in the closet over the summer. We go to the beach on a regular basis to enjoy the sun and cool off in the salty water, Roffe snorkel and I have swum properly for the first time today! The greenery of nature live in danger and have started to turn yellow, but some rain, which is unusual for the season, has buffed it up a bit.