Första veckan 2012

Den här veckan har vi haft en del små motgångar. Roffe har haft ryggproblem och vi har båda haft en släng av förkylning. En morgon, när Roffe skulle ta bilen till bagaren, hade all olja runnit ur bilen och samma dag när jag skulle spola upp nytt vatten i hundskålen var det som kom ur kranen alldeles brunt! Hittills har det mesta löst sig ganska enkelt. Vi ringer helt enkelt Panayoti! Han följde med till en verkstad, där de hissade upp bilen, konstaterade att det var hål på oljetråget (vägarna runt oss håller väl inte allra högsta standard:-)) och lagade det omgående. Vi hade bilen samma em till en billig penning. Och vad gäller vattnet så visade det sig att det var en planerad reparation som Panayoti kände till, men som inte vår hyresvärd hade meddelat oss. Vi fick köpa dricks-vatten för ett par dagar, men redan vid lunchtid var vattnet klart och användbart till matlagning o.dyl. igen.

Vädret är spännande och omväxlande här i kampen mellan hav och berg. Vissa dagar, särskilt när det blåser,  fryser vi ordentligt och får användning för ull-underställ och jackor. Vantar och mössa har vi däremot inte haft nytta av ännu. Så kommer värmen tillbaka och i solen kan det räcka med en t-shirt.  Med jämna mellanrum regnar det och vinden ändrar ofta riktning. Landskapet som var torrt och brunt när vi kom hit blir grönare och frodigare för varje dag, och blommor tittar upp bland torra löv och nytt gräs. I hagarna ser vi inte längre bara får och getter, hästarna har också bete nu. Femte januari kavlade jag upp byxorna i solen på vår promenad, sjätte januari blåste det 16 m/sek med skurar av regn från söder och sjunde januari blåste det istället från norr.  Kanske vintern här kommer att vara ungefär som våren i Sverige, växla mellan kyla och värme, med enstaka snödagar, men också med  sommarvarma dagar.

Inomhus kan det bli riktigt kyligt och vi väntar ivrigt på kaminen som är på väg från Sverige och som ska bli till en insats i öppna spisen. Vi har AC:n som värmekälla, men den låter illa och ger ingen behaglig värme. Vi eldar många stearinljus, tack IKEA.

De flesta av de vilda stadshundarna har varit borta ett tag och vi gick till veterinären/hundshoppen för att fråga vart de tagit vägen.  ”They are poisened!” blev svaret.  Vår Kanela, en nysteriliserad tik och en stor svart hund som ”adopterats” och tagits till Aten, verkar vara de enda som har klarat sig. Antalet katter har också minskat betydligt. Tydligen lägger folk som inte vill ha djuren löst springande ut förgiftad mat . Kanela har kanske klarat sig för att hon får all mat av oss här i vår husgrupp. Numera när vi är ute och traskar och hon hittar något intressant vid en soptunna säger vi tydligt ifrån, och då släpper hon faktiskt benet eller vad det kan vara!

Idag har vi sett ”di svenske” kämpa i Tour de Skies sista backe, vi säger bara Hellner.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

One Response to Första veckan 2012

  1. Låter som att ni har det händelserikt där ner! Det känns som att vi här hemma börjar att få ett liknande klimat som ni har. Dock aldrig Tshirt varmt… Den senaste veckan har vi iallafall haft minusgrader! Nu håller jag tummarna att SMHI har fel, så att kylan håller i sig! Ha det bäst där nere och hälsa Panajoti och Elin! Kramiz Madde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *