Början av februari

Vädret: Snögränsen vandrar nedåt fjällkanten och vid våra promenader till och från gymmet har det piskat både hagel och snö i ansiktet. Vi traskar och går trots ovädret, men när vinden tar i som mest tippar den nästan omkull oss. I dalen ner mot havet bildas virvlar där vindens hastighet blir otroligt hög. Vi har vändt oss om vid mer än ett tillfälle när vi promenerat för att vi har trott att ett flygplan varit på väg att nödlanda bakom oss, men det har bara varit vinden! En natt blåste en takpanna ner och landade ett par meter från vår bil.

Språket: Vi pluggar grekiska, lär oss alfabetet, skriver alla bokstäver och förhör varandra på glosor.  Min hjärna tycks bestå av teflon, orden jag läser och säger bara glider iväg bort någonstans!

Dofter:  När jag för många år sedan jobbade som företagssjukgymnast höll jag i en utbildning för städpersonal. En städlärare pratade om själva städningens grundprinciper. ”Hur luktar rent”, frågade hon. Svaret blev: ”Ingenting! Rent luktar ingenting alls!” Allt eftersom åren gått har jag valt städ/tvättkemikalier med mindre och mindre doft.  Att jag själv blivit mer känslig för vissa dofter och kan bli täppt och snuvig har bidragit. Jag gillar helt enkelt inte starka dofter särskilt mycket längre. Här i Grekland doftar det mesta och det doftar starkt! Första tvättmedelspaketet var nästan outhärdligt och vid nästa inköp valde vi noggrant ”for babies” och ”sensitive”. Det doftar ändå. Våtservetterna för babiesar doftar rosor och kamomill. En storförpackning toalettpapper visade sig vara parfymerad när vi öppnade plasten runt. Det senaste i raden av doft-överraskningar var när vi öppnade en ny förpackning med sop-påsar till pedalhinken i köket. Påsarna är parfymerade!!!

Träd: Jag har skrivit många gånger om platanerna längs gatorna och på torget här i Karystos. Men det är inte plataner utan mullbärsträd! Karystos är t.o.m. känt för alla sina vackra mullbärsträd, som ger sådan härlig skugga på sommaren!

Takfläkten: Det är utan tvekan svårt att få upp värmen inomhus när det blåser och bara är några få plusgrader. AC:n går mycket och kaminen är fantastisk, men det är kallras vid fönstren och värmen hamnar uppe vid taket. Nu ska vi sätta upp en sådan där ”urtjusig” takfläkt som ska trycka tillbaka värmen ner mot golvet där vi sitter. Nästa vinter är vi väldigt mycket bättre förberedda. Bland det viktigaste inomhus för att hålla sig varm har varit våra ulltofflor, ullunderställ och underbara duntäcken! Ute klarar vi oss bra med våra svenska vinterkläder och skor.

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *