Vandring i historien

Stadsvandring i ancient Karystos

Söndag 12:e februari deltog vi i en vandring anordnad av föreningen Happy Hikers tillsammans med lokala turistföretaget Cosmos. För första gången följde Kanela med oss i bilen, hon fick sitta mellan mina fötter i framsätet, men hon klev inte in frivilligt.  Roffe blev tvungen att lyfta in henne.   En grupp på c:a 15 personer,  ett holländskt par,  en amerikansk man, men mest greker, samlades på torget.  Egentligen visste vi inte riktigt vad som skulle hända eller vart vi skulle.

Gruppen for i bilar till vingården Montofoli som ligger på sluttningen nedanför Kastello Rosso.Vi började med en rundvandring på Ktima Montofoli som visade sig vara som ett museum med minnen från antiken, som varit ett romerskt bad, bostaden åt den turkiska paschan under ockupationen, tyskarnas observationspost under kriget och nu: en vingård. Vi fick prova deras söta dessertvin i vinkällaren, som ursprungligen varit en kyrka som turkarna gjorde om till stall.

Så började en vandring genom ”ancient Karystos” nedanför Montofoli. Vi leddes in genom en grind in i en gethage och plötsligt befann vi oss mitt i utgrävningen av en romersk villa med mozaikgolv och en miniatyr av en amfiteater gjord i marmor. Överallt här syns fornlämningar men sällan lämningar som visar på vilken prakt som funnits här.

Vi fortsatte vandringen på gamla trånga stigar mellan inhägnader, förbi kyrkoruiner,  uppför stenlagda vägar, fick besöka äldsta huset i området, se hur kyrkan i Grabia stod på resterna av en moské och snirkla oss igenom terrängen där vi aldrig skulle våga gå själva!

Och samtidigt fick vi lära känna nya Karystos-bor!

This entry was posted in Dagbok. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *